Αρχική σελίδα » Εκπαιδευτικές Δράσεις

Εκπαιδευτικές Δράσεις

Τα μέλη του Τομέα έχουν επιδείξει σημαντικό έργο στην εκλαΐκευση της επιστήμης της Φυσικής προς το ευρύτερο κοινό και τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι σημαντικότερες δράσεις εκλαΐκευσης είναι:

Ευρωπαικά Προγράμματα εκλαΐκευσης

Η ομάδα του Τομέα, με μέλη τους Χ. Κουρκουμέλη, Δ. Φασουλιώτη, Γ. Βασιλειάδη, Σ. Βουράκη, Σ. Αγγελιδάκη και Ν. Τσιριντάνη, συμμετέχει από το 2008 σε ένα αριθμό μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκλαΐκευσης, τα οποία έχουν σκοπό την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων αποκαλυπτικής μάθησης στα σχολεία. Με την βοήθεια αυτών δημιουργήθηκε ένας μεγάλος αριθμός "σεναρίων" διδασκαλίας για να χρησιμοποιούν οι καθηγητές στην τάξη. Ετσι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε μεγάλες εγκαταστάσεις, πειράματα και ρομποτικά τηλεσκόπια χωρίς να μετακινούνται από το χώρο τους.

Οι μαθητές εισήχθηκαν στη ΦΥΕ μέσω μεγάλου αριθμού mini-masterclasses που έγιναν από τα μέλη του Τομέα, με τη συνδρομή των καθηγητών τους, στα σχολεία τους (Τρίκαλα, Λάλας, Κόρινθος, Σέρρες, Αργος, Κιλκίς, Αυλωνάρι, Χαλκίδα, Κατερίνη, Καστοριά, Κομοτινή, Χίος, Σάμος και άλλα στην Αττική). Η ομάδα του Τομέα είχε το συντονισμό δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκλαΐκευσης (http://portal.discoverthecosmos.eu και http://www.learningwithatlas-portal.eu). Επί του παρόντος συμμετέχει στα εξής: http://www.go-lab-project.eu/online-labs, http://inspiring-science-education.org και προσφάτως http://creations-project.eu/


Ακόμη συνδιοργάνωσε δύο εκθέσεις του CERN στην Ελλάδα. Η πρώτη (mini-expo) το 2011-2012 επισκέφθηκε επτά πόλεις σε όλη την Ελλάδα, και σε κάθε πόλη έγινε επιμόρφωση για τους καθηγητές. Η δεύτερη φορά το Μάιο του 2014 η έκθεση "Accelerating Science" στο Ευγενίδιο Iδρυμα με πάνω από 10'000 μαθητές επισκέπτες.

International Masterclasses (IMC)

Έχει ενεργή συμμετοχή στις δράσεις εκλαΐκευσης που σχεδιάζονται από τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, σε συνεργασία με άλλους φορείς και ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, η ομάδα του ΕΚΠΑ έχει αναπτύξει σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Masterclass, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Λυκείων, μέσω σειράς διαλέξεων, αλλα κυρίως πρακτικής εξάσκησης των μαθητών στην ανάλυση δεδομένων το πειράματος ATLAS. Για το σκοπό αυτό, έχει αναπτυχθεί ειδικό λογισμικό (ιστοχώρος HYPATIA και διαδικτυακή εφαρμογή).

Επιμέλεια Θεματολογίας Φυσικής στο Athens Science Festival

Από το 2014 η επιμέλεια (curation) της θεματολογίας Φυσικής στο μεγαλύτερο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Ελλάδας έχει ανατεθεί σε μέλος του Τομέα (Επικ. Καθ. Θ. Μερτζιμέκης). To Athens Science Festival προσελκύει πάνω από 30'000 επισκέπτες κάθε χρόνο και για την πραγματοποίησή του συνεργάζονται ο εκπαιδευτικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μαζί με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Επισκέψεις και επιμόρφωση μαθητών στο Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής έχει να επιδείξει πληθώρα δράσεων επιμόρφωσης κι ενημέρωσης μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα ακτινοβολιών και ακτινοπροστασίας, στο πλαίσιο σύνδεσης του ακαδημαϊκού χώρου με την κοινωνία. Η επιμόρφωση περιλαμβάνει διαλέξεις, βιντεοπροβολές και επιδείξεις οργάνων και μετρήσεων χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του ΕΠΦ.

Επισκέψεις μαθητών στο Σταθμό Κοσμικής Ακτινοβολίας

Παράλληλα με το ερευνητικό του έργο, το προσωπικό του Σταθμού Κοσμικής Ακτινοβολίας προσφέρει ενημέρωση σε μαθητές Λυκείων και το ευρύτερο κοινό για θέματα Κοσμικής Ακτινοβολίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σημασία της για τον άνθρωπο και τη σύγχρονη κοινωνία. Οι επισκέπτες ενημερώνονται για την ακτινοβολία που δέχεται ο άνθρωπος από πηγές εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, το διαστημικό καιρό, τις ηλιακές καταιγίδες κ.ά.

Διαλέξεις μελών του Τομέα στο ευρύ κοινό

Τα μέλη του Τομέα τακτικά απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό και σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσπαθώντας να διαδώσουν τις σύγχρονες εξελίξεις στην έρευνα της Πυρηνικής Φυσικής και των Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και μαθητές